Rijbewijs B

UPDATE Coronavirus: Het examencentrum is gesloten vanaf maandag 2 november

 

Alle afspraken in deze lock-down periode zijn geannuleerd.

Gelieve onze website regelmatig te consulteren. Gelieve ons niet te telefoneren of te emailen, we zullen tijdelijk uw aanvraag niet meer kunnen behandelen.

-----------------------------------------

OPENINGSUREN : Maandag tot vrijdag:  07:30h tot 16:00h. ENKEL op afspraak.

Sessies met vertaler worden georganiseerd van maandag tot vrijdag (enkel op afspraak). U dient naar het examencentrum te komen om persoonlijk een afspraak vast te leggen.

----------------------

OPGELET - VANAF 1 november 2018, binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zijn er wijzigingen omtrent het praktijk-examen.

Het praktijk-examen bestaat uit 2 delen: een risico-perceptietest + een rijtest op de openbare weg.

De risico-perceptie test dient 2 weken (minimum 3 dagen) vóór het praktijk examen op de openbare weg worden afgenomen. U bent welkom om de risico-perceptie test af te leggen, u dient hiervoor een afspraak te maken. OPGELET: indien u rijlessen gevolgd hebt via een rijschool dient u VERPLICHT het attest van de rijlessen mee te brengen wanneer u uw perceptie test komt afleggen.

Ook wordt een EHBO cursus & het bijhouden van een logboek verplicht voor de houder van een voorlopig rijbewijs met een eerste afgiftedatum na 31/10/2018.

Informatie met betrekking tot deze nieuwe reglementering kunt u raadplegen via de volgende link:

http://www.goca.be/nl/p/rbw-actualiteit-brussels-gewest

-----

Een rijbewijs B laat toe volgende voertuigen te besturen:

  • auto's met een MTM van ten hoogste 3.500 kg ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend; aan de auto's van deze categorie mag een aanhangwagen met een MTM van ten hoogste 750kg worden gekoppeld
  • een samenstel, bestaande uit een voertuig van de categorie B en een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750kg, mits de MTM van het samenstel niet meer dan 3.500kg bedraagt.

De houder van een rijbewijs B, afgegeven vóór 01/05/2011, mag een voertuig van de categorie A1 besturen (enkel op Belgisch grondgebied).
De houder van een rijbewijs B afgegeven na 01/05/2011 en sinds ten minste 2 jaar, mag een voertuig van de categorie A1 besturen op voorwaarde dat hij minimum 4 uur praktijklessen via een erkende rijschool heeft gevolgd en dat de code 372 bij de categorie B op het rijbewijs wordt vermeld (enkel op Belgisch grondgebied).

De houder van een rijbewijs B, afgegeven vóór 01/05/2013, mag eveneens een driewieler met motor besturen (enkel op Belgisch grondgebied).
De houder van een rijbewijs B afgegeven na 01/05/2011, mag een driewieler met motor van de categorie A besturen op voorwaarde dat hij ten minste 21 jaar oud is, dat hij minimum 4 uur praktijklessen via een erkende rijschool heeft gevolgd en dat de code 373 bij de categorie B op het rijbewijs wordt vermeld (enkel op Belgisch grondgebied).